czwartek, 17 kwietnia 2014

Płatki owsiane




































CZY WIECIE, ŻE...

Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.

Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe:
węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.
Ziarna owsa pozbawia się łuski,  a następnie gniecie, toteż pozostaje
w nich cała wartość odżywcza.
Zjedzone na śniadanie dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka,
które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Talerz płatków owsianych
z mlekiem lub jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję
witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze
przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają
narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.
W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają  najwięcej błonnika
rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu
LDL, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych.
Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza
o 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Otręby owsiane i płatki poleca się ludziom chorym na cukrzycę.

Wpływają one na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%.
Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny,
bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać.
Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę
w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Według najnowszych
badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w płatkach,
chroni przed nowotworami.
Kolejne dobroczynne działanie płatków na nasz organizm to ochrona
przewodu pokarmowego dzięki zdolności tworzenia śluzu,
który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Błonnik zawarty w produktach owsianych przyspiesza przemianę materii,
działa jak przysłowiowa szczotka na nasz przewód pokarmowy.
JEDZ I...CHUDNIJ!
Owsianka jest daniem wprost idealnym dla ludzi będących na diecie.
Jest zdrowa, zawiera mało kalorii, dzięki błonnikowi wypełnia żołądek likwidując
na długo uczucie głodu. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit.
Codziennie jedząc na śniadanie talerz owsianki -
skutecznie uchronisz się przed otyłością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz