środa, 30 kwietnia 2014

Ocet jabłkowy

 ocet jablkowy


Wiele ludzi myli ocet z octem jabłkowym, który ma korzystny wpływ na organizm..
Sama osobiście od długie już czasu codziennie rano piję szklankę wody z łyżką octu jabłkowego, połówką cytryny, sproszkowanym imbirem i pieprzem cayenne (dla których poświęce następne posty),oraz nieraz z łyżeczką miodu...

Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin, m.in.: potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiedni bilans tych związków reguluje pracę układu pokarmowego, wydalniczego, wpływa na stan naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Wpływa także na proces usuwania toksyn, dzięki czemu przyczynia się do oczyszczenia ludzkiego ciała ze szkodliwych związków odkładanych w komórkach. Mikroelementy wpływają na wyrównanie się gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu.

Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe. Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów. Współcześnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia. Kwas octowy, poza tym że obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem octu jabłkowego.

Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte, głównie pektyny regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz