czwartek, 17 kwietnia 2014

Kakao

















Nasiona kakaowca zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących i regenerujących. Kakao zawiera flawonoid opóźniający procesy starzenia, a także bardzo ważne dla naszego organizmu pierwiastki: potas (1900mg/100g) wapń (138mg/100g), żelazo, magnez (420mg/100g) i fosfor (660mg/100g), witaminy A, E i z grupy B;
tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny (dobrze znany nam "hormon szczęścia")

Kakao ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Z kardiologicznego punktu widzenia zbawienne skutki mają zawarte w w nim flawonoidy: katechina, epikatechina i procyjanidyna. Obniżają ryzyko zmian miażdżycowych, zapobiegają zakrzepom krwi, zmniejszają napięcie mięśni otaczających tętnice, co z kolei zapobiega ich twardnieniu.
Wyniki analiz przedstawione Europejskiemu Towarzystwu Kardiologicznemu świadczą, iż zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi, neutralizując działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegając powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.

Ponadto chroni zęby przed próchnicą i obniża poziom napięcia i stresu.


Należy jednak zwrócić uwagę, że flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości.
Ostatnio naukowcy zaobserwowali, że ciemny kolor czekolady nie gwarantuje jej pozytywnego wpływu na zdrowie. Okazało się bowiem, że producenci niekiedy sztucznie barwią czekolady, a jednocześnie pozbawiają je flawonoidów. Należy więc zwracać uwagę nie tyle na kolor, co na zawartość kakao w produkcie.

Z punktu widzenia dietetycznego kakao jest świetnym dodatkiem do różnych potraw, dietetycznych deserów, owsianek, puddingów. Dostarcza Nam nie tylko bomby odżywczej, ale też niesamowitych doznań smakowych.
W jednej łyżeczce zawiera ok. 25 kcal, w tym 27% białka, 10% tłuszczu i 16% węglowodanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz