Masło orzechowe przygotowywane jest z
orzechów poddanych prażeniu, które odbywa się w ponad dwustu stopniowej
temperaturze. Poddanie ich temu procesowi powoduje, że zmieniają kolor z
białego na lekko brązowy. Najczęściej masło orzechowe produkowane jest z
orzeszków ziemnych.
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi,
to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we
krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu
krwionośnego. Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik.
To wszystko powoduje, ze masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w
szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka,
wynikającego z braku mięsa w diecie.
Obecność kawałków orzechów w maśle
orzechowym, z pewnością spowoduje zainteresowanie i przychylność dzieci,
otwartych na ciekawe i nowe pomysły także w swoim codziennym menu.
Właśnie dla nich produkt ten stanowi idealną propozycją na zdrowe,
energetyczne śniadanie czy przekąskę. Nie od dziś wiadomo, że orzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu".
Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego,
uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję
całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie. Dietetycy podkreślają,
że wybierać należy masło orzechowe z jak największą zawartością
orzechów. Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w
organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca.
Tak naprawdę, naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że
podjadanie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę
obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca.
Masło orzechowe wspaniale nadaje się do
smarowania pieczywa czy tostów, stanowi smaczny dodatek do słodkich
zapiekanek, lodów, ciastek, kremów, biszkoptów, czy krakersów, doskonale
komponuje się zarówno ze słodkimi jak i pikantnymi smakami.
Wybierając masło orzechowe najlepiej
sięgać po to pozbawione cukru. Prawdziwe masło orzechowe powinno
składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku
oleju roślinnego. Odmiany wyprodukowane z prażonych, solonych orzechów
nie powinny mieć miejsca w zdrowej diecie. Lepiej masło orzechowe zrobić
samemu, używając orzechów włoskich lub migdałów, które są zdecydowanie
bardziej pożądanym i wartościowym składnikiem zdrowej diety.
Jednak należy pamiętać o umiarze ;)..
Przepis znajdziecie tutaj : przepis na domowe masło orzechowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz