piątek, 18 kwietnia 2014

Domowe masło orzechowe

 
składniki:
*500 gram uprażonych orzechów ziemnych
*szczypta soli (niekoniecznie)
*(ja również dodaję parę łyżek oleju lnianego oraz rzepakowego pomagając w ten sposób blenderowi, uzyskując bardziej płynną konsystencję)

Możecie kupić po prostu paczkę orzechów ziemnych (solonych lub najlepiej bez soli). Najczęściej są one już uprażone, więc odchodzi sporo pracy. Jeśli kupicie fistaszki w łupinach lub nieuprażone należy je przesmażyć chwilę na suchej patelni potrząsając co chwilę, aby się nie przypaliły lub włożyć na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 10-15 minut. Prażenie wydobędzie w nich głęboki, orzechowy aromat.
Następnie wrzucamy orzechy do misy robota kuchennego (blendera)
- mielimy pare minut do uzyskania gładkiej masy, wyłączając raz na jakis czas blender
alby dać mu odpocząć, oraz 
zgarniamy masę osadzającą się na ściankach.


Inne pomysły na masło orzechowe:
CRUNCHY - z chrupiącymi kawałkami orzeszków. Należy po minucie mielenia wyjąć 1/3 orzechów z miksera. Resztę zmielić na miałko, a następnie połączyć je razem.
SEZAMOWE - do miksera dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub uprażonego sezamu.
KOKOSOWE - orzechy mielimy wraz z wiórkami kokosowymi
CZEKOLADOWE - dodajemy łyżkę kakao i odrobinę cukru
CHOCOLATE CHIPS - po zmieleniu orzechów mieszamy je z posiekaną czekoladą
AMARETTO - orzechy mielimy z garścią migdałów bez skórki i odrobiną likieru amaretto
MIODOWE - można je zrobić z orzechów uprażnych w miodzie lub dodać 2 łyżki miodu do miksera
KARMELOWE - do masła dodajemy dwie czubate łyzki masy kajmakowej

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz