Składniki:
- 1 szklanka ziarenek sezamu
- 1/4 szklanki oleju sezamowego lub innego roślinnego
♥ Sezam przerzuć na suchą patelnię. Praż na małym ogniu ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły, a kuchnię wypełnił zapach prażonego sezamu.
♥ Przenieś sezam do kielicha blendera.
♥ Zacznij miksować i powoli dolewaj olej.
♥ Miksuj około 5 minut. Czasem zatrzymuj blender i zbieraj pastę z boków.
♥ Im dłużej miksujesz tym tahina będzie jednolita i gładka.
Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce, nawet do 3 miesięcy.
Warto poczytać o cudownych właściwościach sezamu: Dlaczego warto jeść sezam?
niesamowite jaką drogę przeszłaś, że wyszłaś z tego :) Będę się starała brać z Ciebie przykład ;) :*
OdpowiedzUsuń