piątek, 18 kwietnia 2014

Pasta tahini

 
Składniki:
  • 1 szklanka ziarenek sezamu
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego lub innego roślinnego


♥ Sezam przerzuć na suchą patelnię. Praż na małym ogniu ciągle mieszając, tak by ziarna lekko się zarumieniły, a kuchnię wypełnił zapach prażonego sezamu. 

♥ Przenieś sezam do kielicha blendera. 

♥ Zacznij miksować i powoli dolewaj olej. 

♥ Miksuj około 5 minut. Czasem zatrzymuj blender i zbieraj pastę z boków. 

♥ Im dłużej miksujesz tym tahina będzie jednolita i gładka. 


Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce,  nawet do 3 miesięcy.

 Warto poczytać o cudownych właściwościach sezamu: Dlaczego warto jeść sezam?



1 komentarz:

  1. niesamowite jaką drogę przeszłaś, że wyszłaś z tego :) Będę się starała brać z Ciebie przykład ;) :*

    OdpowiedzUsuń