czwartek, 17 kwietnia 2014

Insanity

 Czym jest trening insanity?

Trening insanity to ćwiczenia, które musisz wykonywać cyklicznie przez okres 9 tygodni. Zdaniem wielu, którzy go ukończyli, to jeden z najcięższych zestawów ćwiczeń typu cardio. Dlaczego? Bowiem ćwiczysz przez 6 dni w tygodniu, a z dnia na dzień tempo treningu wzrasta.

Insanity to typowy trening interwałowy, w którym cyklicznie po bardzo intensywny wysiłku przychodzi krótka chwila na odpoczynek. Każdy trening trwa ok. 40-50 minut.

Harmonogram ćwiczeń

W przypadku treningu insanity kluczowe znaczenie ma codzienny trening, który po 4 tygodniach trwania zmienia się na tzw. recovery week (tydzień poświęcony regeneracji mięśni), by po jego upływie ponownie wrócić do treningów z poprzedniego miesiąca.
 Ćwiczenia wykonujemy 6 razy w tygodniu. Na każdy dzień przypada troszkę inny zestaw, którego harmonogram możesz znaleźć zarówno w internecie, jak i na płycie poświęconej treningowi insanity.

Co musisz mieć, by zacząć ćwiczyć?

Przede wszystkim musisz być zdrowa - trening insanity angażuje wszystkie mięśnie ciała i może obciążyć stawy kolanowe. Do tego zainwestuj w wygodne obuwie, strój oraz matę do ćwiczeń. Chcesz ukończyć cały cykl? Najważniejsza jest motywacja do ćwiczeń!

Jakich efektów możesz się spodziewać?

Na wadze na pewno ubędzie ci kilka kilogramów, ale to nic w porównaniu do utraty centymetrów w obwodach. Jeśli w trakcie trwania cyklu utrzymasz odpowiednią dietę, możesz stracić nawet powyżej 10 cm w każdym miejscu (a szczególnie w okolicy bioder i brzucha)!




Drugi raz już kończe ten trening i uważam że żaden inny nie daje takiego wycisku,
poprawia wytrzymałość i daje świetne efekty..
Jednak bez odpowiedniej diety, możemy spalić mięście,
Na pewno nie nadaje sie dla osób zaczynających przygodę z fitnessem,
wymaga dobrej kondycji , zdrowia..ale przede wszystkim systematyczności i wytrwałości.!
Niestety są też minusy tak intensywnych treningów jak np. przemęczenie czy duży apetyt ..
Jednak uważam że i tak warto spróbować ;)

Kakao

















Nasiona kakaowca zawierają ponad 800 molekuł o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących i regenerujących. Kakao zawiera flawonoid opóźniający procesy starzenia, a także bardzo ważne dla naszego organizmu pierwiastki: potas (1900mg/100g) wapń (138mg/100g), żelazo, magnez (420mg/100g) i fosfor (660mg/100g), witaminy A, E i z grupy B;
tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny (dobrze znany nam "hormon szczęścia")

Kakao ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Z kardiologicznego punktu widzenia zbawienne skutki mają zawarte w w nim flawonoidy: katechina, epikatechina i procyjanidyna. Obniżają ryzyko zmian miażdżycowych, zapobiegają zakrzepom krwi, zmniejszają napięcie mięśni otaczających tętnice, co z kolei zapobiega ich twardnieniu.
Wyniki analiz przedstawione Europejskiemu Towarzystwu Kardiologicznemu świadczą, iż zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi, neutralizując działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegając powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.

Ponadto chroni zęby przed próchnicą i obniża poziom napięcia i stresu.


Należy jednak zwrócić uwagę, że flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości.
Ostatnio naukowcy zaobserwowali, że ciemny kolor czekolady nie gwarantuje jej pozytywnego wpływu na zdrowie. Okazało się bowiem, że producenci niekiedy sztucznie barwią czekolady, a jednocześnie pozbawiają je flawonoidów. Należy więc zwracać uwagę nie tyle na kolor, co na zawartość kakao w produkcie.

Z punktu widzenia dietetycznego kakao jest świetnym dodatkiem do różnych potraw, dietetycznych deserów, owsianek, puddingów. Dostarcza Nam nie tylko bomby odżywczej, ale też niesamowitych doznań smakowych.
W jednej łyżeczce zawiera ok. 25 kcal, w tym 27% białka, 10% tłuszczu i 16% węglowodanów.

Płatki owsiane




































CZY WIECIE, ŻE...

Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.

Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe:
węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.
Ziarna owsa pozbawia się łuski,  a następnie gniecie, toteż pozostaje
w nich cała wartość odżywcza.
Zjedzone na śniadanie dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka,
które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Talerz płatków owsianych
z mlekiem lub jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję
witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze
przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają
narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.
W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają  najwięcej błonnika
rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu
LDL, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych.
Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza
o 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Otręby owsiane i płatki poleca się ludziom chorym na cukrzycę.

Wpływają one na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Rozpuszczalny błonnik przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%.
Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny,
bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać.
Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę
w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Według najnowszych
badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w płatkach,
chroni przed nowotworami.
Kolejne dobroczynne działanie płatków na nasz organizm to ochrona
przewodu pokarmowego dzięki zdolności tworzenia śluzu,
który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Błonnik zawarty w produktach owsianych przyspiesza przemianę materii,
działa jak przysłowiowa szczotka na nasz przewód pokarmowy.
JEDZ I...CHUDNIJ!
Owsianka jest daniem wprost idealnym dla ludzi będących na diecie.
Jest zdrowa, zawiera mało kalorii, dzięki błonnikowi wypełnia żołądek likwidując
na długo uczucie głodu. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit.
Codziennie jedząc na śniadanie talerz owsianki -
skutecznie uchronisz się przed otyłością.